Минка Арабаджиева с грамота от Българския хелзинкски комитет

Хасково

Председателят на хасковското сдружение „Българска Асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот““ Минка Арабаджиева получи грамота от Българския хелзинкски комитет на церемония в столицата. Тя бе номинирана за годишните награди за нейния принос за правата на човека и правозащитността.

БХК връчва своите годишни награди от 2008 г. насам. Основаната през 1992 г. организация цели да насърчава уважение и защита за правата на човека, да лобира за законодателни промени за привеждане на българското законодателство в съответствие с международните стандарти, да поощрява обществен дебат по правозащитни проблеми и да популяризира правозащитната идея сред широката общественост.

Журито, ръководено от Красимир Кънев, председател на БХК, разгледа общо 33 номинации на личности и организации. Всеки, който прочете постижението на тези хора, ще види, че всъщност всички ние трябва да сме им благодарни – това са едни съвременни будители“, твърди Кънев в интервю пред национална медия.

Вече 18 години Минка Арабаджиева работи активно за идеята за подобряване на профилактиката и ранната диагностика на онкологичните заболявания, за защита правата на пациентите. Онкоболните да получават лекарства от държавата, а не да ходят в съседни страни. Да има еднакво отношение към лечението на всички пациенти, казва Арабаджиева, която многократно е търсила съдействие от Министреството на здравеопазването.

Както Haskovo.info писа, тази година хасковското сдружение бе ангажирано с проект, който насърчава онкоболни пациенти и техни близки да участват във формирането на здравни политики. По време на състоялите се форуми бяха обсъдени проблеми, свързани с лечението, снабдяването с медикаменти, подкрепата на пациентите и техните семейства. Материалите и конкретните предложения са изпратени до компетентни институции.

Награда

Един коментар по “Минка Арабаджиева с грамота от Българския хелзинкски комитет

  • Колкото и да е направила само като знае кой връчва награда и и и….. Срам. Голям срам

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.