Спорт

Григор Димитров е в топ три за Спортист на годината в България

Григор Димитров е на трето място в анкетата „Спортист на годината“. Това стана факт на 62-ата церемония по връчване на най-престижните спортни награди у нас, проведена в новооткритата „Асикс Арена“ в София. В анкетата гласуваха 137 спортни журналисти, а бившият №3 събра 839 точки.

Спортист на годината стана биатлонистът Владимир Илиев, а на второ място завърши лекоатлетката Ивет Лалова, която спечели и наградата на публиката.

Хасковлията нямаше как да присъства в залата, но записа специално послание за присъстващите: „Здравейте на всички българи. Съжалявам, че не мога да присъствам на награждаването. Благодаря ви за подкрепата през всички години. Благодаря на останалите спортисти – продължавайте да давате най-доброто за България“. Наградата от негово име прие мениджърът му Георги Стоименов.

Първата ни ракета спечели наградата „Спортист на годината“ два пъти – през 2014 и 2017, като във втория случай призът попадна в ръцете му след феноменален сезон. Тогава Димитров вдигна най-важната титла в кариерата си към момента, надигравайки Давид Гофен на финалите на ATP в Лондон. Освен това взе първо Мастърс отличие в Синсинати, триумфира в София и Бризбън и стигна до №3 в ранглистата. Топ тенисистът ни е попадал в топ три на „Спортист на годината“ още веднъж. През 2013 г. той остана втори след бореца Иво Ангелов, припомня TennisKafe.com.

Първата ни ракета изпревари гимнастичката Боряна Калейн, състезателката по самбо Мария Оряшкова, претендентът за титлата на ITF в тежка категория в бокса Кубрат Пулев, боксьорът Радослав Панталеев, състезателят по ски-алпийски дисциплини Алберт Попов, състезателката по борба Тайбе Юсеин, която спечели наградата миналата година и състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев.

Междувременно наградата „Отбор на годината“ отиде при националния ансамбъл по художествена гимнастика, треньор на годината е Весела Петрова – наставникът на „златните момичета“, а най-добър спортист с увреждания стана лекоатлетът Християн Стоянов.

Въпреки че Григор имаше турбулентен сезон, той се завърна обратно на най-голямата сцена. В началото на кампанията българинът претърпя тежки загуби и изпадна назад в ранглистата. Всичко за него се промени в САЩ. Водещият ни тенисист влезе като 78-и в света в последния за годината „мейджър“, имаше три поредни загуби и игра на корт №11 в първия си мач. След Ню Йорк Григор може да се похвали с това, че победи 20-кратния шампион от Големия шлем Роджър Федерер на най-голямата сцена в света „Артър Аш“. После направи силен Мастърс в Париж, където стигна до 1/2-финалите и игра като равен с Новак Джокович.

Григор Димитров ще започне сезон 2020 на ATP Cup в Австралия, където ще бъде играещ капитан за отбора на България. Отборният турнир се провежда от 3 до 12 януари, а българите са в група с Великобритания, Белгия и Молдова.

Мачовете на България са в Сидни, като в първия дуел на 3 януари Григор Димитров повежда страната ни срещу Великобритания, за която ще се състезава Анди Мъри.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button