Приеха по-високата такса смет в Хасково след дебати

Хасково

Общинският съвет прие такса смет от следващата година да се повиши средно с 16.7% в община Хасково. Това стана след близо едночасови дебати.

Камен Тодоров от БСП поиска ясни отчет и анализ преди да се предложи конкретно поскъпване на такса смет. Той попита, защо поскъпването не е актуализирано, след като от екоминистерството обявиха разсрочване на отчисленията за общините.

Сесия

Цвети Лалов от ГЕРБ каза, че увеличението не е толкова драстично и го сравни с цената на три кутии цигари за година. Той даде пример, че поскъпването при апартамент от 90 квадратни метра в първа зона ще е с 31 лв. на година, а за 70-квадратов – с 24 лв.

Йозджан Мехмед от ДПС и Деян Янев от „Демократична България – Обединение“ се обявиха в подкрепа на предлаганото поскъпване, но препоръчаха да се подобри и услугата.

Георги Пеев от Коалиция „Движение Заедно за промяна“ каза, че така предложената докладна има много слабости и може да падне в съда. Той обяви, че двамата с колежката си от Коалицията Светослава Стоянова, няма да участват в гласуването.

От БСП предложиха докладната да бъде отложена за гласуване, след като бъде представен отчет, анализ и се проведе дискусия. Това беше отхвърлено от общинския съвет.

В крайна сметка поскъпването на такса смет беше прието с 29 гласа „за“, 6 – „против“ и един „въздържал се“. Против гласуваха от БСП, а Добри Беливанов от ССД се въздържа.

Haskovo.info припомня, че от 3 на 3,5 промила е увеличението на такса битови отпадъци за физическите лица в града. В селата таксата скача от 4,5 на 5 промила. При фирмите, които сега плащат 12 промила такса, тя вече ще бъде 13 промила. При заявяване на кофа или контейнер фирмите ще плащат 3,5 промила такса смет.

Причината за увеличаването на таксата са по-високите отчисления, които общините плащат на РИОСВ за депониране на отпадъци. Тези суми се увеличават от 57 лева на тон за тази година до 95 лева за тон догодина. Въпреки заявеното разсрочване от екоминистерство, все още отчисленията не са променени.

11 коментара

 • Като дойдат следващите избори пак се правете на разсърдени и гламави. Ония пак ще ви го вкарат. Мазохисти

  • БСП единствени защитиха гражданите по тази докладна… явно никой друг не е опозиция!

 • общината и коледния си моабет направи в гаджалски сватбен салон ориент, клякайте клякайте още прости безродници докато ви нае….. яко

 • Продажници! За това ли хората гласуваха да им вдигате данъците! След 4 г. на следващите избори Герб ще получите един забелен *уй !

 • Можеше да го сравни с половин грам кокаин например. Боли ги фара за хората тия избранници. Още 4 години безнаказан грабеж.

 • Надули се като пуяци, сложили новите дрехи, очилцата … били съветници. Голям праз другари! Увеличавате данъците и ето това е Вашето истинско лице лицеме.. 30 лева колко пици са, кафета и т.н. мачовци без гащи

  • Излез на палатка господине. Държавата ли ще чисти твоите боклуци и то безплатно.
   Умря вашето време
   Г- н Дечев Вие знаете комфорта има цена.
   На който не му отърва на село. С Вас сме господин кмет

 • Амииии, може на хората от Хюстън да им е приятно да плащат за нищо не свршено насреща,бе. Ако искат, аз спирам да плащам в следващите 4 години, да плащат гласувалите за кметЯ.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.