МВР затяга контрола по празниците в Хасковско, до 15 000 лв. глоба за нередовна пиротехника

Хасково

Полицаите в Хасковска област ще имат засилено присъствие и контрол по време на Коледните и новогодишни тържества, съобщават от областната дирекция на МВР. Специални мерки се предприемат за гарантиране безопасността при провеждане на увеселителни прояви.

Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език. Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни), в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места – училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт – включително и в новогодишната нощ. Купуването и от нерегламентирани търговци може да крие опасности. Най-рискови са тези с различни дефекти или с изтекъл срок на годност. Глобите за несъответствие на вида и неправилното обозначаване на пиротехниката са от 200 до 15 000 лева при повторно нарушение.

През празниците Коледа и Нова година се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. Причините – употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата и образуването но колони по най-натоварените участъци и проходите. При влошаване на времето има опасност от задръствания.

Празничната суматоха, свързана с подготовката за Коледа и Нова година е и удобен момент за крадците, които използват навалицата около пазарите, празничните базари и местата за масово събиране на хора. Те се възползват се от празничната приповдигнатост и разсеяност на хората и ловко отнемат портфейли от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи. Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага – да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка.

В почивните дни около Коледа и Нова година мнозина предпочитат за посрещнат празниците с близки и приятели извън дома си. За да няма неприятни изненади при завръщането, е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи. При продължително отсъствие е добре доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията.

Специални мерки за безопасност са предприели и пожарникарите. В навечерието на празниците пожарникарите провериха църкви, увеселителни и туристически обекти в цялата страна.

Един коментар по “МВР затяга контрола по празниците в Хасковско, до 15 000 лв. глоба за нередовна пиротехника

  • Какъв контрол, масово децата гърмят пиратки, навсякъде из града? Всички търговци продават на деца, ако на това се нарича затегнат контрол….

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.