Хасково

Дариха системи за управление на компютър с поглед и софтуер за синтезирана реч на хасковския център „Марина“

Високотехнологични ситеми за управление на компютър с поглед и софтуери за синтезиране реч получиха двата хасковски Дневни центъра – за деца и възрастни с увреждания „Марина“ и за пълнолетни лица с увреждания.

Подобни софтуерни системи има в много малко градове в България, като „Марина“ и Центърът за пълнолетни лица с увреждания са единствените за Хасковска област. Почти всички потребители на центровете ще могат да се ползват от технологиите. Те са за хора, които нямат добра комуникация, поради двигателни и говорни проблеми. Те вече ще могат да работят с компютъра само с поглед, благодарение на специални сензори. Системите дават възможност на хора с физически увреждания да общуват само с очен контакт.

Дарение
Борис и Деляна Касаветови

Дарението е от сдружение „Питър Пан“, регистрирано от българи, работещи в европейските институции в Брюксел, Белгия. Сред основателите са семейство Борис и Деляна Касаветови, които днес бяха в център „Марина“. Те предварително са проучили необходимостта на двата социални центъра и така се е стигнало да закупуването на модерната система, която струва около 10 000 лв. Сред дарителите на сдружението са българи, както и чужденци. Част от средствата са събрани от юбилея на Цветомир Блажев.

Дарение

Това не е първото дарение на сдружението в Хасковско. Миналата година те са дарили близо 90 кашона с дрехи, обувки и лакомства на нуждаещи се деца, както и два уреда за рехабилитация на ЦНСТДМУ, намиращо се до АГО. Дарения има и в страната.

Дарение

Доц. д-р Морис Гримберг и д-р Евгения Христова от Интеракта ЕООД – фирмата, разпространяваща технологиите, обучават специалистите от двата дневни центъра за работа със системите.

Управителят на „Марина“ и ДЦПЛУ Таня Ганева връчи на дарителите благодарствено писмо и подаръци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button