Любопитно

Избраха имена на звезда и планета, Хасково с активно участие

Над 780 000 души от над 110 страни избраха имена на екзопланетни системи за 100-годишнината на Международния астрономически съюз.

Глобалната кампания е „Дайте име на екзосвят“, а избраните имена на екзопланетни системи бяха обявени официално на 17 декември на пресконференция в Париж. На всяка страна се предостави възможност да даде име на специално подбрана планета извън Слънчевата система (екзопланета) и нейната звезда на конкурсен принцип.

Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята. Звездата е жълто джудже с размери и маса, много близки до тези на Слънцето. Планетата е от типа на газовите гиганти – подобна на Юпитер, но с около три пъти по-малка маса, и е разположена много по-близо до звездата си, отколкото Меркурий е отдалечен от Слънцето. Цялостната кампания у нас беше организирана от специално подбран Национален комитет съгласно правилата на МАС. Тя приключи успешно с избора на следните имена: за звездата – „Тангра“ – върховно небесно божество-сила, което древните българи са почитали, а за екзопланетата – „Бендида“ – великата богиня-майка на траките, почитана като покровителка на семейството и владетелка на живата природа. Имената са предложени независимо от Студентското астрономическо общество на Висшето Военноморско училище, Варна, и от Юлиан Ковачев.

Три хасковски двойки от имена бяха включени в списъка от 6 селектирани предложения, които бяха подложени на гласуване от членовете на Националния координационен комитет на кампанията. Това са предложенията „Рила-Мусала“ на настояща възпитаничка на обсерваторията (второ място в класацията), „Кукер-Нестинарка“ – на бивша възпитаничка на обсерваторията (трето място в класацията) и колективното предложение на „Младежки център“ – „Кирил (за звездата) – Методий (за планетата)“, съобщи Йоанна Кокотанекова, ръководител на Астрономическа обсерватория при „Младежки център“ – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button