Хасково

Ученичка от Автото знае половината стихотворения на Ботев наизуст

УченицитеНад 60 ученици от хасковската Професионална гимназия по транспорт „Никола Вапцаров“ отбелязаха Деня на народните будители.

Патриотични песни и разказ за живота им събра възпитаниците на школото в актовата зала след часовете.

Специално обръщение към учениците прочете преподавателката по български език и литература Мария Мариновска.

Мария Мариновска

Мария Мариновска

В него тя припомни на учениците призивът на Паисий Хилендарски – „Българино, знай своя род и език!“ и пожела на събралите се ученици да съхранят и разпалят искрата на подвига на будителите.

Презентация, изготвена от ученици от Х и ХІІ клас, разказа за живота и делото на светите братя Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Наум Преславски, Софроний Врачански, Иларион Макариополски.

 

 

Мария Евтимова

Мария Евтимова

На празника по повод Деня на народните будители присъства и единадесетокласничката Мария Евтимова. „Паисий Хилендарски, Христо Ботев и Иван Вазов“- това бяха първите трима будители, за които тя се сети. От всички най-близо до сърцето й е авторът на баладата „Хаджи Димитър“. „Знам половината му стихотворения наизуст, защото Ботев е най-близък до мен и ме докосва най-силно„, разказа Мария.

Миналата година тя е била деен участник в честването на Вапцаровите дни в училището. Тази година празниците по повод 100-годишнината от рождението на поета от Банско започват на 30 ноември. В програмата за юбилея са включени литературни четения и конкурс, рецитали и междуучилищно състезание по волейбол.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button