Хасково

Първата хасковлийка пилот продава сурвачки на пазара, готова е с трапезата за Бъдни вечер

72-годишната Пенка Карева е първата жена пилот в България, участвала във висш фигурен пилотаж.

И тази година хасковлийката продава ръчно изработени сурвачки и дрян на зеленчуковия пазар в Хасково. Сурвачките вървят по 3 – 4 лв., а дрянът – основно за баница, е между 50 и 80 ст. Пенсийката й е малка и затова е принудена да продава на пазара.

Пазар

Пенка Карева вече е приготвила нечетните постни ястия за Бъдни вечер. С плънка от ориз и гъби е сготвила патладжан, червени чушки, тиквички, лозови и зелеви сарми. Приготвен е фасул, има ошав, плодове, орехи и праз – нарича го сиромашка луканка. За Рождество Христово ще направи тиквеник и руска салата. Няма да излиза на пазара, а ще отиде на църква и после на гости.

Среща

Карева е завършила Първо единно училище в Хасково (училище „Васил Левски“), а след това и Икономическия техникум. Обучавала се е в бургаски аероклуб, както и на летището в Сливен. Летяла е на самолет „Злин“. Завършила е втори пилотски курс или като втори пилот. Винаги е искала да учи за военен пилот, но тогава не приемали жени.

Участва в първия републикански шампионат по моторно летене през 1975 г. Тя е инструктор по моторно летене. Първата й група моторни летци е в клуба в Сливен. Карева е майстор на спорта по висш фигурен пилотаж и авиорали. Завършва и курс по парашутизъм. Участва в първата Балканиада в Загреб, Хърватска през 1975 г., както и във втората Балканиада в Румъния две години по-късно за Висш фигурен пилотаж и Авиорали, където е с награда за второ място. На републиканското първенство по висш фигурен пилотаж и Авиорали за мъже и жени в Михайловград е с наградата за първо място.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
обикновен
обикновен
24.12.2019 13:43 13:43

Това е то скапаната ни държава. Всеки постигнал нещо или донесъл престиж на страната ни бива захвърлен да оцелява както може. Нека всички мошеници наречени политици, всички корумпирани управници, всички които си купиха изборите, всички ГРОБ ари да стигнат до същото положение и до просешка тояга.
Светли паразници на всички обикновени и човечни хора! Да оцелуваме на пук на геноцида над нас!

, (нерегистриран)
, (нерегистриран)
24.12.2019 15:54 15:54

Пенка от селото на купувач ката, а мъжа военен от кърджалда, комунисти в червата, цвл живот на лекото и мекото. Нагласен реклама. Да са живи и здрави хасковско то село и кърджалийдкото пимачирище. Избягаха от кърджалда хохохо. Цял живот айляк маман. Роди ме мамо с късмет, а мъжленцето скромно в очи я гледа. До кауфланд чистачка с връзки на военен. Връзкарсла България. Селяни у града и селото, а граждани у гробове. От 1944 и до днес все е бкп.

Верато
Верато
24.12.2019 16:32 16:32

Такива хора трябва да бъдат почитни граждани на Хасково

Водач
Водач
24.12.2019 16:36 16:36
Отговор до  Верато

Научи граматиката, че тогава пиши.Нищо не ти се разбира.

Анонимен
Анонимен
24.12.2019 19:09 19:09

В Турция кръстиха летище на първата жена пилот наща продава сурвачки

Читател
Читател
24.12.2019 20:06 20:06

Гина секретарка на партиен секретар в кж. Тя купувачката от Хасковско село. А съпругът й е от Кърджали, пенсиониран военен. Продадоха в центъра на кж ап и закупиха в хс. Лошо няма. Късметлийка Гина, добряк е и добре си живеят, а и деца (бкп) у България. Връзки. Без връзки в България и (бкп) няма как да успееш, ако ще и Ален Делон да си..

Светли празници и много късмет.

Back to top button