Арменският владика с литургия в Хасково, откриха паметна плоча на учителка

Хасково

Арменският владика от Букурещ, Румъния Татев Агопян отслужи литургия за храмовия празник на арменската църква „Сурп Степаннос“ в Хасково.

На миряните беше раздаден телешки бульон и мадах – традиционните хлебчета с телешко месо. След това беше открита паметна плоча на учителката Месробухи Кеворк Месроб – Танкаранян (1916 – 1985 г.). Тя е преподавала в арменското училище в Хасково.

Арменци

Дикран Балабанян каза, че благодарение на нея знае арменски. „Тя беше духовен център на образователния и културния живот в Хасково. Караше ни с удоволствие да пристъпваме прага на училището. Тя е пионер“, каза още Балабанян. Плочата откри дъщерята на учителката – Зарухи Танкаранян, която през сълзи благодари за признателността. „Най-голямото богатство, идвайки в Хасково, сте вие“, обърна се към арменците Танкаранян.

Арменци

Последва тържество в арменския клуб, в което на сцената се представиха талантливи деца. Те бяха приготвили красив благотворителен базар за набиране на средства за техните бъдещи изяви.

Haskovo.info припомня, че арменците празнуват Рождество Христово на 6 януари.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.