Хасково

Най-бързият сателит, развиващ над 200 км/с и други новости в астрономията представиха в Хасково

Млади учени, основно от Хасково, представиха новостите в астрономията на Десетия годишен семинар на природните науки „По стъпките на Хелиос“ в Младежкия център.

На традиционния сминар по Коледа членове на Астрономически клуб „Хелиос“ разказват за своите достижения, опит и научни изследвания в областта на природните науки пред настоящите възпитаници на Астрономическата обсерватория с ръководител Йоанна Кокотанекова и студенти.

Програмата предвиждаше 8 научни доклада. Доц. д-р Камен Козарев от Института по астрономия с НАО „Рожен“ при БАН представи „Първи резултати от мисията Parker Solar Probe“. Това е мисията на сателит, изстрелян в орбита около Слънцето. Сателитът е най-бързият обект, дело на човешка ръка – той развива скорост от над 200 км/с. Сондата вече е достигнала най-близо до нашата звезда – на 6 млн. км., като щитът й издържа на температура от 1 500 градуса.

Семинар

На срещата в Хасково бяха представени първите данни от сателита за слънчевия вятър, слънчевата корона, магнитното поле и енергетичните частици. Слънцето сега е в спокоен период, не е много активно и няма изключителни събития за наблюдаване.

Семинар

Д-р Георги Латев от същия институт е подготвил темата „Величините на звездите“. Мирослав Радомиров, докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ – „Холография в пространство-време на Шрьодингер“, Кристина Кирова, студент в университета в Глазгоу, Шотландия представя „Числени методи за решаване на ДУ (или когато физиците започнат да програмират)“.

Семинар

Темата на главен асистент д-р Веселин Филев от Института по математика и информатика при БАН е „Геометрията на Д0 – Д4-брани“, д-р Георги Кокотанеков, bol.com говори по „Как електронните продукти ни изграждат навиците“, Иван Колев, „СтатСофт“, София – за „Праховото замърсяване в София с РМ 10 частици“, Янислав Иванов (Linux администратор, член на Менса – България) и Димитър Каналиев (Лектор в СУ „Св. Климент Охридски“, DevOps) са подготвили – „Fire или как да стана млад пенсионер“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button