Хасково

Изхарчили сме по-малко ток по Коледа

Потреблението на електроенергия по Коледните празници е по-ниско в сравнение със същия период на 2018 г., сочат данните на ЕВН.

Сега в периода 24 – 26 декември клиентите на дружеството са консумирали общо 77 675 мегаватчаса електроенергия. Тези стойности са по-ниски спрямо общото потребление през тези дни на 2018 г., когато са консумирани общо 85 044 MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа е регистриран на 24 декември, когато е бил 1 433 мегавата. Върховият товар за този период на 2018 г. е регистриран също на 24 декември и е бил 1 525 мегавата.

Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. От ЕВН напомнят, че традиционно декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни.

Дружеството информира, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори. Сред тях са използването на електроенергия за отопление, външна температура: понижението на външната температура с 1 градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%, брой помещения в жилището, които се отопляват, дали сградата е санирана, вид и брой на използваните електроуреди и техния клас на енергийна ефективност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button