Регион

Смелчаци извадиха кръста от реките на Йордановден в Хасковска област

1 919 именици празнуват на Йордановден в община Хасково. Много смелчаци скочиха след Христовия кръст в реките на Хасковска област.

18-годишен извади кръста в Димитровград

28 младежи се хвърлиха в студените води на река Марица, за да извадят кръста на Богоявление. 18-годишният Георги Атанасов извади кръста. Той е ученик в ПМГ „Иван Вазов“. Победителя взе 300 лв., които са осигурени от общината, кмета Иво Димов и народния представител Виолета Желева.

Кръст

Освен паричната награда победителят получи пита и бутилка вино, дарени му от кмета. Всеки от останалите участници получи по 20 лв. и подаръчна торбичка от община Димитровград.

Над 40 мъже извиха ледено хоро в Харманли

Над 40 родолюбиви мъже за поредна година се хванаха на благотворително мъжко ледено хоро в Харманли, съобщават от общината.

Кръст

Светият кръст бе хвърлен в ледените води на Харманлийска река от Архиерейски наместник свещеноиконом Живко Петров и спасен от 16-годишния Валентин Василев, който посвети късмета на семейството си. Според поверието честити и здрави са всички младежи и мъже, дръзнали да се къпят в ледените води. Тази година те играха под звуците на младия гайдар Христо Генев.

Мъжете от Богоявленското леденото хоро за пореден път участваха с благотворителна цел, като набраните средства тази година ще предоставят за лечението на ученика Мустафа Митев и на възрастен мъж.

Петима скочиха за кръста в Свиленград

Дaмян Kocтaдинoв спаси кръста за пети път от водите на река Марица в Свиленград. Той участва в ритуала седем пъти.

Кръст

За кръста тази година в студените води скочиха петима смелчаци. Πpaзничният pитyaл бe пpoвeдeн oт пpoтocингeлa нa Cтapoзaгopcĸaтa митpoпoлия oтeц Бoгocлoв в cъcлyжиe c apxиepeйcĸия нaмecтниĸ нa Cвилeнгpaдcĸaтa eпapxия oтeц Koнcтaнтин, oтeц Гeopгий oт цъpĸвaтa „Живoпpиeмний изтoчниĸ“ и oтeц Димитъp oт xpaм „Cв. Димитъp“, съобщава e-svilengrad.com.

Кръст

Много свиленградчани наблюдаваха ритуала. Сред официалните лица бяха кметът Aнacтac Kapчeв, заместникът му Mapия Kocтaдинoвa.

Снимки: e-svilengrad.com

Христо Иванов за четвърти път извади кръста в Ивайловград

Христо Иванов за четвърти път извади кръста в Ивайловград, съобщават от общината.

Кръст

8 смелчаци навлязоха в студените води, за да получат благословия за здраве и благополучение през цялата година.

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова награди всички участници.

Шестима скочиха за кръста в Симеоновград, дават наградата за момче в нужда

20-годишният Атанас Димитров извади кръста от водите на река Марица в Симеоновград, съобщават от общината.

Кръст

Шествието тръгна от сградата на кметството, предвождано от отец Димитър. В ритуала по спасяване на кръста участваха 6 младежи, водени от общинския съветник Иван Илчев.

Кръст

Сумата, която момчетата получиха като награда, ще бъде използвана за подпомагане на нуждаещо се момче.

Ицо Бозалиев и Валентин Дечев извадиха кръста в Любимец и Малко градище

За втора поредна година Ицо Бозалиев успя да извади богоявленския кръст, съобщават от община Любимец.

Кръст

Ритуалът по хвърляне на Светия кръст се проведе до самото устие на река Бисерска, там където се влива в река Марица. Отец Трифон отслужи празничен водосвет.

Кръст

Общо девет смелчаци се хвърлиха във водите на Марица на Богоявление. Това бяха: Атанас Червенков, Недко Недев, Николай Банев, Димитър Банев, Ицо Бозалиев, Желязко Желязков, Божидар Атанасов, Иван Дойчев и Иван Чакъров. Силното течение и пронизващия вятър не разколебаха младите мъже да се хвърлят в реката, за да бъде спазена традицията.

В село Малко градище за кръста се пребори Валентин Дечев. 17-годишното момче се съревноваваше с още трима участника от селото. Преди да бъде хвърлен кръстът, смелчаците изиграха хоро във водите на река Селска.

19-годишен хасковлия извади кръста в Гарваново

19-годишният Христо Капитанов от Хасково извади кръста от студените води на реката в Гарваново, съобщават от общината.

Кръст

Богоявленската церемоня започна с водосвет, отслужен от отец Златко. 10 смелчаци скочиха в ледените води, а свидетели на честната борба за кръста станаха кметът на община Хасково Станислав Дечев, областният управител Стефка Здравкова, заместник-кметът Динко Тенев, зам.-областният управител Митко Петров, представители на църковното настоятелство, жители и гости на Гарваново.

Христо Капитанов сподели, че за първи път участва в богоявленския ритуал, но е щастлив, че успя пръв да стигне до кръста. Всички участници получиха награди от кмета на селото Иван Христов и от местни спомоществователи.

Четирима младежи се хвърлиха за кръста в Каснаково

Четирима смелчаци се хвърлиха да вадят Христовия кръст от реката в димитровградското село Каснаково.

Кръст

Късметът на Богоявление споходи 19-годишният Константин Тодев. За разпятието се бориха още Янко Григоров, Валентин Станчев и Георги Георгиев. Преди ритуалът отец Атанас освети водата и кръста.

Кметът на селото Тодор Атанасов дари 80 лв. на победителя в надпреварата и по 20 лв. на всеки от останалите младежи.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Дамян Толумов
Дамян Толумов
06.01.2020 17:26 17:26

Защо в хасковската река до пазара никой не скочи

БЕБО
БЕБО
07.01.2020 2:38 2:38

Защото е много дълбока.Може да се удави.

Back to top button