Регион

20 хасковски села без лекари, в Тракиец преглеждат на пейка

Кметството в село Тракиец20 села в хасковска област са без личен лекар. На хората им се налага да пътуват десетки километри, за да стигнат до най-близката медицинска практика.

Оказва се, че никой не може да задължи лекарите да наемат кабинети в малките населени места. Така се стига до куриозни ситуации – докторите да преглеждат на пейка пред кметството.

Така е и в село Тракиец, което се намира на 17 километра от Хасково. Тук живеят около 860 човека. Те са записани при трима лични лекари, чиито кабинети обаче са на километри от селото.

Динчо Георгиев

Динчо Георгиев

Д-р Илина Илиева, при която са около 240 човека от селото, въобще не посещава Тракиец. Желанието обаче на другите двама лекари да помогнат на хората ги поставя в куриозни ситуации. Доктор Атанас Марашев и доктор Иван Пенев идват през седмицата. Заради липсата на кабинет те преглеждат пациентите навън

Преглежда ни на пейката пред кметството и инжекции там бие, а на жените  – във фоайето на кметството„, разказа Динчо Георгиев, който въпреки всичко е доволен, че д-р Марашев му идва на крака. 

д-р Атанас Марашев на пейката пред кметството

д-р Атанас Марашев на пейката пред кметството

За Haskovo.info лекарят обясни, че не преглежда пациенти на пейката пред кметството. Беше категоричен, че това са „долни инсинуации и поясни, че майка му и баща му са от това село.

Практиката на лекаря е в село Конуш. Той заяви, че когато минава да види родителите си в Тракиец между другото носи лекарства на някой пациент.

Кметът на Тракиец Красимир Бойчев разказа, че ситуацията в селото е такава от година и половина.

Кметът показва кабинетите, които никой не иска да наеме

Кметът показва кабинетите, които никой не иска да наеме

От тогава никой не желае да наеме кабинет тук, а в кметството има две помещения, които някога са действали като здравна служба. В едното дори е запазено старото оборудване.

Проблемът е, че лекарят трябва да плати наем за стая, а той не плаща – прави икономия“, допълни Бойчев.

Хората в селото признават, че така създалата се ситуация е колкото смешна, толкова и абсурдна. Надяват се в най-скоро време в Тракиец да има постоянно ако не лекар, то поне фелдшер, който да им оказва помощ при нужда и да реагира при спешни случаи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
02.11.2009 18:41 18:41

Това е резултат на „правилната “ политика на вече няколко правителства които се интересуват от хората само като електорат.А лекарите ще стават все по-малко -това е проблем в цялата страна.За да работи на село в лицензиран кабинет не е достатъчно да плаща наем на съответния кмет а и да поеме разходната част по оборудване ,почистване и отопление на кабинета за да отговори но многобройните изисквания за регистрация на лечебно заведение.За около 700 лева приход от Здравната каса колкото би получил в едно средно българско село ако работи само там с които да поеме разходи а да не говорим да назначи и мед.сестра и ли фелшер не зная дали ще остана и 100 лева чист приход за лекара.

Анонимен
Анонимен
02.11.2009 22:45 22:45

Посочи ми този общопрактикуващ лекар, който получава ПРИХОД от 700 лв. от здравната каса. Няма такъв. Приходите им са повече от 700 лв.

Анонимен
Анонимен
03.11.2009 14:48 14:48

От парите които получават от здравната каса лекарят заплаща:1 заплата на мед.сестра,фелшери и осигуровки + собствени осигуровки.2ток,вода,телефони.3.Наем или кредит за кабинетите си.4.Счетоводител,чистачка, транспорт до домовете.5.Компютърна конфигурация + поддръжка на програмата с която работи.6.Канцеларси материали.7Глоби формиращи 10% на бюджета на Здравната каса.

Хахо
Хахо
03.11.2009 18:05 18:05

Кметът Бойчев, като е толкова загрижен за селските си, нека оборудва и лицензира тези помещения като кабинет, отговарящ на законовите стандарти и тогава да ги отдава под наем, а не да приказва не*ивалици. Това са само стаи, за да са кабинети, ще трябва да инвестира поне 5-6000лв. Той ли ще плаща глобите от РЗОК, РИОКОЗ и РЦЗ после?
Лекарите си имат кабинети в града и не са длъжни да отварят нов кабинет според местоживеенето на пациента.

krasimir valkov
krasimir valkov
28.01.2010 22:11 22:11

Ne znam kak sme sas van6nata politika v Europa no vatre tribva da e Bangladeh.Moge bi tribva da kagat na tazi ,,doktorka,, che titlata doktor vseki moge da ia nosi no da si lekar triabva da imash sarce na lekar.Kogato ne znaesh razlikata cial givot shte rabotish za titli i pari no ne za horata.Sramno e v 2010 godina da ne ste na nivoto na 1955. Az minah prez SZU Konush 1980-82 no takova chudo ne e bilo.Sabudete se doktorcheta!!!
Krasimir Valkov

123
123
17.04.2015 11:18 11:18

e w kmetstwoto kato ima svobodni pmeshteniq i kato imat nujda ot lekari da dadat pomeshtenie na lekarite bezplatno. хем искат да има лекари за да ги лекуват, а пък искат и лекарите да им плащат за помещения където ги лекуват! абе малоумници, това са лекари; не са цигани опънали сергия да ви продават плюкалки!

123
123
17.04.2015 11:21 11:21

и не кукувице, за да си доктор трябва да имаш знания-сърцето няма нищо нищо общо. доброто сърце не е спасило никой пациент, знанията и уменията на лекаря го спасяват

123
123
17.04.2015 11:35 11:35

и да каже лакомия кмет, когато навремето в тези две помещения е имало здравна служба дали кметството е получавало наем за тях?! обаче сега на кмета му се приискало наем, да има какво да пооткрадне

Back to top button