Хасково

С декларирани наеми от пенсионерка в Хасково стартира новата данъчна кампания

Първата подадена годишна данъчна декларация през тази година е за получени наеми, съобщават от офиса на НАП в Хасково.

С тази декларация, офисът на Агенцията стартира новата данъчна кампания. Първият клиент в Хасково е пенсионерка от града, която декларира доход от отдадено под наем имущество. Декларацията е подадена в 10:30 часа на място в офиса на НАП.

От днес до 30 април всички физически лица, чиито доходи подлежат на данъчно облагане, трябва да декларират това пред приходната агенция. Най-лесно данъчните декларации за получени доходи могат да се подават онлайн с персонален идентификационен код, който се получава безплатно от всеки офис на НАП.

От офиса в Хасково обръщат внимание, че тази година ще разполагаме с 60 дни повече за 5% отстъпка върху дължимия данък за довнасяне, тъй като преференцията през 2020 година ще е до 31 март, а не до 31 януари, както беше миналата година. Остава в сила условието лицата да нямат неплатени стари задължения, подлежащи на принудително събиране.

През март НАП ще предложи на клиентите си и автоматично попълнени данъчни декларации, като услугата ще е за тези от тях, които имат ПИК или електронен подпис. Достъпът до декларациите ще се осъществява през сайта на Агенцията. Предварително попълненият формуляр ще съдържа данни за възнагражденията, за които НАП има информация – като например тези по трудови правоотношения, но ще позволява към него да се добавят други доходи, например от наеми, както и да се отбелязва правото на ползване на данъчни облекчения.

Друго удобство от тази година е, че към годишната данъчна декларация ще се изискват по-малко документи. Няма да са задължителни служебните бележки от работодателя, копията от решения на ТЕЛК или НЕЛК и копия на платежни документи, които удостоверяват направени вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button