Разчистват незаконни сметища в Хасково, глобите са до 4 000 лв.

Хасково

Започна разчистването на нерегламентираното сметище в хасковската вилна зона „Куба“, съобщават от общината.

Сигнал за него са изпратили граждани, които са изразили възмущението си от безразборното изхвърляне на строителни отпадъци до вилите в района.

Сигналът е бил проверен през почивните дни от заместник-кмета Динко Тенев, а днес служителите на „Екопрогрес“ започнаха разчистване на сметището. Отдел КОРЗ проверяват случая и при установяване на нарушители, ще бъде наложена санкция. Това е регламентирано в Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Хасково.

Много често такъв род отпадъци се изхвърлят при извършване на битови ремонти. Затова от община Хасково припомнят, че за недопускане на неразрешено изхвърляне на строителни отпадъци и замърсяване на терените покрай града, гражданите не заплащат такса за депониране, ако строителният отпадък е до 1 кубически метър. До този обем отпадъците се изхвърлят на Площадката за строителни отпадъци безплатно. Тя се намира на старото Пловдивско шосе, преди картинг пистата.

За депонирането на отпадъци от ремонти и строителство над този обем, се взема разрешително от общината, а таксата е 4.10 лв. на кубически метър строителен отпадък.

Проверките на КОРЗ за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места продължават. Предстои почистване и на голям терен в района на квартал „Република“, до бившата Ерозия. Този терен се чисти веднъж годишно от общината, но след няколко месеца отново се превръща в бунище. От кметството напомнят, че за нарушаване на Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Хасково са предвидени санкции за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, за физически лица от 300 до 1 000 лева, а за юридическите – от 1 400 до 4 000 лв.

5 коментара

  • Това не е ли оня същия багер дето Беливанов купи ……….тогава го плюеха……пък сега ползват….

  • Похвално,значи работа се върши 🙂 може да проверите и базата на редки метали между кв.Болярово и Минерални бани,там е някакъв ужас :X

  • Ами това на втората снимка е смет. на кв. Изгрев и кв. Република идете глобете всички каруцари до топливо те мъкнат целия боклук там.

  • Akal ne davayte, a rabota im dayte na horitzata v grada. A ne samo da gledate koy vi podade y racine. Rebyblika i te gladnicki. Imashe vsichko v tozi krasivi evropeyski grad, a dnes e razvalina i bez narod. Bay bay haskoy

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.