Хасковски магазини за месо затварят заради забраната за транспортиране на свине

Хасково

Някои от по-малките хасковски магазини за месо са обречени да затворят заради забраната за транспортиране на свине в цялата страна.

Първият затворил магазин вече е факт от днес. Той се намира в квартал „Орфей“. На входа на търговския обект е залепено съобщение. В него се казва, че месарницата спира работа до отпадане на забраната.

Собственици на магазини за месо в Хасково коментираха пред Haskovo.info, че всички свинекомплекси са запечатани до второ нареждане и нямало от къде да се зареди с месо. Имало вариант да се продава вносно, но не всички търговци предпочитали да зареждат с такова.

Магазин

Забраната за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна беше наложена от Българската агенция по безопасност на храните на 9 януари. Мерките се предприемат заради влошената епизоотична обстановка. Забраната е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните. От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат проби под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в НДНИВМИ – София.

Haskovo.info припомня, че на територията на Хасковска област няма случай на Африканска чума по свинете.

11 коментара

 • Вносното по принцип е много по-евтино от българското, ама нали само две-три фирми внасят месо и те изобщо не са картел.

   • Орфееца.. Вносен бут без кост и вносна плешка 4Д на едрова цена идват от доставчиците на 8.50-8.20
    Тукашна цена на бут от кланницата е 8.50
    Та кое му е евтиното?

 • Каква чума бе идиоти чума има само в парламента значи отстрелват се 40 диви свине годни а чума намират при домашните никой не вярва вече в Боко тиквата . То всички вече знаем как се печелят избори или с рестрикция или с купуване на глас. От там в парламента е видно какви хора влизат във власта, шайка разбойници и пионки.

  • Ало Хасково,иначе от Малево ли се пръкна в града,а преди това от Балкана.Не може да си криете прасетата под спалнята и после да се чудите какво става,а като изпиете едно шише ракия и почвате да разбирате от всичко.

 • До тук се стига, след като начело на изпълнителната власт и законодателната също е индивид с една книга умствен багаж.

 • Ам що избиха свинете кат няма чума да ядем вносно Аржентинско 50 годишно месо .Нямало картел дрън дрън

 • Абе тези горе в парламента вече се чудят какво да измислят че да стсипят напълно таз България

 • Забранено е транспортирането на живи прасета, а не на замразено свинско месо. Още малко и всички магазини в Хасково колят живи прасета. В Кауфланд,Била и Лидъл как зареждат свинско месо щом е забранено транспортирането на свине.

  • Целта е да се ликвидира родното производство на месо, за да процъфтява вноса.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.