Хасковските автоинструктори се включват в националния протест, курсът може да поскъпне

Хасково

Автоинструктори от Хасковска област ще се включат в националния протест във вторник в София, съобщи за Haskovo.info председателят на местния съюз на автоинструкторите Валентин Пашов.

Основното искане на протестиращите е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 г. за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42. Автоинструкторите са и срещу въвеждането на системата за е-контрол.

Идеята за въвеждането на повечето часове е част от мерките срещу многото катастрофи. Според Пашов обаче е излишно курсистите да се товарят с повече часове. „Ние искаме да се засили самият изпит. Отделно, трябва да се преработи цялата Наредба 37. Не е нормално хората, които са карали курсове в Харманли и Свиленград да бъда изпитвани в Хасково. По цяла Европа изпитът се провежда там, където е каран курсът“, заяви председателят на автоинструкторите.

Пашов и неговите колеги са против въвеждането на системата за е-контрол, която щяла да струва между 1 500 и 2 000 лв., като ще има и месечен наем от 48 лв. за поддръжка. Според тях това е направено за облагодетелстването на определена фирма, която ще доставя оборудването за всички учебни коли в страната, които са над 3 000.

Курсът в Хасковско сега струва между 400 и 450 лв. По изчисления на Пашов нововъведенията ще го оскъпят с 200 – 300 лв.

4 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.