Над 24 000 посетители в хасковския музей за година

Любопитно

24 435 посетители са разгледали обектите на Регионалния исторически музей в Хасково през изминалата година. В сравнение с 2018-а има ръст от 1 635 души, съобщават от РИМ.

Музейният център „Тракийско изкуство в Източни Родопи“ или Александровската гробница е разгледан от 17 150 туристи, което с 1 050 повече от предходната година. Най-голям е делът на пенсионерите – 6 850. Чужденците са били 930, като повечето са от Англия, Франция, Русия, Германия и Полша. 1 600 ученици са разгледали копието на тракийската гробница край село Александрово, както и едно от най-старите златни съкровища. През 2019-а се навършиха 10 години от откриването на Музейния център, построен с финансовата подкрепа на японското правителство.

За четвърта поредна година музеят в Хасково също бележи ръст по посещаемост. РИМ разполага вече с шест експозиции, обхващащи периода от неолита до края на Втората световна война. Периодът след 1945 г. също бе показан с помощта на две временни изложби – „Остров Белене – „Истина и памет“ и „Промяната 10 ноември 1989 г.“. Автор на втората е д-р Веселина Узунова, главен уредник в отдел „Най-нова история“. Двете изложби, както и гостуващата, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода предизвикаха интерес сред хасковци и гостите на града.

През 2019 г. музеят е разгледан от 7 285 посетители или 585 повече от 2018-а. Най-осезателно е увеличението при учениците. 400 от тях търсеха съкровища, като забавната игра е изцяло променена и обхваща всички експозиции. Автори на новите две книжки „Търсене на съкровища в музея“ са Антония Петрова, Мария Ангелова и Милен Вълчев. Играта „Търсене на съкровища в музея“ бе отличена и от Фондация „Америка за България“ с чек за 5 000 лв.

Най-голям принос в работата с деца имат етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова. През декември 500 ученици се включиха в инициативата „Коледа в музея“, организирана заедно с Народния оркестър към община Хасково. Гимназисти пък проведоха изнесени уроци за древното минало на хасковския край в експозиция „Археология“.

За Нощта на музеите бе представена изложба, посветена на развитието на радиото и телевизията от 30-те години на миналия век до наши дни. Тя бе подготвена от експонати, съхранявани в отделите „Нова история“ и „Най-нова история“. През септември пък бе открита обновената зала „Възраждане“.

Все по-голяма популярност набира и въведената през миналата година практика денят за безплатни посещения да бъде през последния уикенд на месеца. В последната събота на декември експозициите бяха разгледани от 130 посетители. Следващият път безплатните посещения ще бъдат на 25 януари.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.