Любопитно

Над 24 000 посетители в хасковския музей за година

24 435 посетители са разгледали обектите на Регионалния исторически музей в Хасково през изминалата година. В сравнение с 2018-а има ръст от 1 635 души, съобщават от РИМ.

Музейният център „Тракийско изкуство в Източни Родопи“ или Александровската гробница е разгледан от 17 150 туристи, което с 1 050 повече от предходната година. Най-голям е делът на пенсионерите – 6 850. Чужденците са били 930, като повечето са от Англия, Франция, Русия, Германия и Полша. 1 600 ученици са разгледали копието на тракийската гробница край село Александрово, както и едно от най-старите златни съкровища. През 2019-а се навършиха 10 години от откриването на Музейния център, построен с финансовата подкрепа на японското правителство.

За четвърта поредна година музеят в Хасково също бележи ръст по посещаемост. РИМ разполага вече с шест експозиции, обхващащи периода от неолита до края на Втората световна война. Периодът след 1945 г. също бе показан с помощта на две временни изложби – „Остров Белене – „Истина и памет“ и „Промяната 10 ноември 1989 г.“. Автор на втората е д-р Веселина Узунова, главен уредник в отдел „Най-нова история“. Двете изложби, както и гостуващата, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода предизвикаха интерес сред хасковци и гостите на града.

През 2019 г. музеят е разгледан от 7 285 посетители или 585 повече от 2018-а. Най-осезателно е увеличението при учениците. 400 от тях търсеха съкровища, като забавната игра е изцяло променена и обхваща всички експозиции. Автори на новите две книжки „Търсене на съкровища в музея“ са Антония Петрова, Мария Ангелова и Милен Вълчев. Играта „Търсене на съкровища в музея“ бе отличена и от Фондация „Америка за България“ с чек за 5 000 лв.

Най-голям принос в работата с деца имат етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова. През декември 500 ученици се включиха в инициативата „Коледа в музея“, организирана заедно с Народния оркестър към община Хасково. Гимназисти пък проведоха изнесени уроци за древното минало на хасковския край в експозиция „Археология“.

За Нощта на музеите бе представена изложба, посветена на развитието на радиото и телевизията от 30-те години на миналия век до наши дни. Тя бе подготвена от експонати, съхранявани в отделите „Нова история“ и „Най-нова история“. През септември пък бе открита обновената зала „Възраждане“.

Все по-голяма популярност набира и въведената през миналата година практика денят за безплатни посещения да бъде през последния уикенд на месеца. В последната събота на декември експозициите бяха разгледани от 130 посетители. Следващият път безплатните посещения ще бъдат на 25 януари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button