Хасково

Майки от Хасковско предлагат на социалния министър законови промени

Писмо с предложения за промени в Закона за социалните услуги изпращат хасковски майки до социалния министър Деница Сачева. То е от името на Движение Българско семейство, което има 1 200 членове, съобщи за Haskovo.info адвокат Ростислава Жекова от движението.

Социалният министър е дала срок на всички граждански организации, които искат да дадат становище по закона, да го направят до 15 януари. Становището на Движението, което представлява майки от Хасково и региона, ще бъде предоставено и на местните представители на парламентарно представените партии.

Продложените от хасковското движение промени се отнасят до статута на запрещението. „Невъзможно е да се вменява на недееспособно лице, само да преценява какво би било в негов интерес и какво би било опасно за него, при положение, че съдът на базата на събрани доказателства е преценил, че това лице не може да упражнява своята воля ефективно и да подписва договори определящи неговия живот“, се казва в становището. Според Жекова, това трябва да се избегне, защото някой може да злоупотреби и да се възползва от тези хора.

Сред промените, предложени от хасковлии е и тази по отношение на доставчиците на социални услуги. Става въпрос за случаите, в които се позволява на субекти от чужбина да ги предоставят в страната ни еднократно или временно и без лиценз. По думите на адв. Жекова, така има опасност да се стигне до пране на пари, например.

Иска се въвеждането и на кратка процедура за настаняването на деца в приемни семейства до 3 дни. Това ще става до решаването дали детето е правомерно взето от родителите си или не.

Пълният текст на предложенията

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ростислава Жекова
Ростислава Жекова
15.01.2020 19:40 19:40

Изготвянето на Становището за промяна на Закона за социалните услуги е резултат от работата на активисти на Движение Българско семейство специалисти в сферата на правото, финансите, социалните дейности, търговски мениджъри и представители на бизнеса.

Back to top button