Регион

Отбор от Харманли е №1 в състезание по предприемачество с проект за чистотата на въздуха

Ученическият отбор на клуб @innovaone от Харманли спечели първото място в състезанието по предприемачество Startup weekend teenovator, което се проведе в София тех парк, съобщи за Haskovo.info основателят и ръководителят на клуба Емануил Манолов.

Отборът в състав Христо Хубенов – капитан (СУ „Неофит Рилски“ – Харманли), Иван Иванов (СУ „Неофит Рилски“ – Харманли), Дарко Тачев (ПМГ „Боян Петканчин“ – Хасково) и Александър Наумов (ТУЕС – София) победи в категорията Социално предприемачество с проекта Defender one. Това е система за контрол на качеството на въздуха. С помощта на сензори тя следи за наличието на неоникотиноиди и фини прахови частици.

Отбор

Христо разказа, че сензорите подават данните на сайта Beelievable.co, от които на първо време могат да се възползват пчеларите. Дядо му е пчелар и Христо знае, че годишно в България загиват около 60 000 пчелни семейства, главно от отравяне с неоникотиноиди. През сайта пчеларите в реално време ще могат да следят качеството на въздуха и да вземат мерки за пчелите си. Манолов допълни, че системата може да бъде надграждана със сензори за качеството на водата и почвата, например.

Идеята на младежите е била много добре приета от журито, като предприемачи вече са се заели да им помогнат в разгръщането й.

На 28 февруари от 14 часа в Културния център в Харманли ще се проведе конференция „Образование и иновации“ с водещи лектори от София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button