Регион

Противоречивото наследство разработват в проект за 300 000 лв. в Димитровград

Община Димитровград е водещ партньор в съвместен проект между общини и сдружения от 8 държави, съобщават от кметството.

Той е за „Противоречивото наследство в европейските градове – създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите“. Проектът се реализира по програма „Европа за гражданите“ и е на стойност над 148 000 евро.

Партньори на Димитровград са асоциация АТРИУМ и община Карбония от Италия, община Щей – Румъния, община Солнок – Унгария, общините Тирана и Шкодра – Албания, община Нова Горица – Словения, община Пьотрков Трибуналски – Полша и община Силварес Лусада от Португалия. Навсякъде в Европа има много градове, които се характеризират със значително присъствие на така нареченото „противоречиво наследство“ – империализъм, национализъм, тоталитаризъм и недемократични режими, което е трудно да се управлява.

Целта на проекта е да насърчи политиците, местните организации и гражданите да изготвят нови подходи за въздействие върху по-малко догматичното използване на наследството. Ще се насърчава критическото мислене, плурализма в мирогледа и правото на всеки човек да разбира, създава, свързва и води диалог относно миналото.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.01.2020 17:08 17:08

Как е възможно един град в България да носи името на най-големия българомразец, родоотстъпник, продажник, терорист, масов убиец, пияница и лъжец, с една дума – комунист, Георги Димитров – „Гошо Тарабата“?

Back to top button