Любопитно

На Бабинден в Хасково: Колкото капки има във водата, толкова деца да има в къщата

Отколешната традиция Бабинден да се празнува на 21 януари събра дейци на читалищата „Тракия 2008“ в Хасково и „Наука“ в село Динево.

Показана беше възстановка на обичая „Поливане“, с който жените почитат труда на баба-акушерка, помагаща на родилките да се появи новия живот и да отглеждат здрави рожби.

Тракийци

Отново прозвуча заклинанието „Колкото капки има във водата, толкова деца да има в къщата“, с което българинът изразява желанието си за повече детски гласове във всеки дом.

Публиката на жизнерадостния празник аплодира изпълненията на поетесата Нина Момчилова, на участничките в клуб „Литература и изкуство“ с ръководител Генка Канева. Китка от народни песни поднесе фолклорната група „Тракийска дъга“ с ръководител Нели Демирева.

Импровизирана изложба на баници, пити, погачи, сладкиши бе вкусното допълнение към самобитния женски празник, на финала на който всички се почерпиха за здравето и багополучието на деца, внуци и правнуци.

Бабинден беше почетен и в хасковското читалище „Никола Вапцаров – 1964“. В празника участваха жители на квартал „Овчарски“. За здраве и берекет почерпиха всички жени, станали баби и прабаби през годината.

Да се множат и умножават децата не само в квартала, но и в града и цялата държава, пожела председателят на пенсионерския клуб Желязка Маврова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button