Хасково е на прага на грипна епидемия

Хасково

Увеличават се болните с грипни симптоми – висока температура от 39 – 40 градуса, главоболие и силна отпадналост. Повечето са деца, но има и възрастни, съобщиха за Haskovo.info лекарите от неотложните кабинети в МБАЛ – Хасково.

Вече имало и усложнения като пневмонии и температурни гърчове. Детско отделение на болницата е пълно – заети са 34 от 36 легла. Според медиците е възможно до дни да бъде достигнат прагът за грипна епидемия в Хасково. По-рано днес от Регионалната здравна инспекция заявиха пред Haskovo.info, че на база последните данни епидемия засега няма да се обявява.

Миналата седмица случаите на остри респираторни заболявания в Хасково бяха 183 на 10 000, при 143 на 10 000 за предпоследната седмица. Прагът за епидемия е 239 на 10 000, но от РЗИ няма да чакат той да бъде достигнат и ще действат предварително. В същото време по училищата продължава да има много отсъстващи деца.

От днес и утре няколко общини в страната обявяват грипна епидемия. Граничната с Хасково Пловдивска област пък от днес обявиха противоепидемични мерки – преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации.

20 коментара

  • повече болни-повече печалби за аптеките. здраве? на кой от институциите му пука?!

  • Кой чакате пускайте грипна ваканция децата да си починат и ние малко да си починем от тях

  • Нали трябва да се продава лекарствата .Пак на някой джоба са напълнили .

  • Пускайте вече грипна! Искам да кажа че класовете са празни. Какво чакате още да се разболеем всички ли?

  • Не е нормално в училище да са по 10 човека, а те да не правят нищо по въпроса и да казват, че рзи следяли заболеваемостта..Как така винаги нашия град прави нещата след дъжд качулка, а другите градове вече хората са здрави, защото още от миналата седмица имаха ваканции?

  • Чакат умниците да се натръшкат колкото може повече деца за да могат да напълнят гушите на фармацевтите. Трябва да минеш през джипито такса да ти се изпишат прооционалните лекарства за периода .Да се разделят едни бонуси от продадени илачи и тогава здравната инспекция ще се сети че трябва да работят. Всичкото е пари болните са касичка

  • Ама само ученици се оплакват. Толкова ли е трудно това училище бе деца? После защо се наблюдава масово затъпяване ..

  • aide gripna moi muj narkoman moe bebe cuka bozata tuka ga hvurlq po poda aide gripnaaa ee aide che deteto ne moi v tva daskaloo ee haide ee vsichko stana paprikash

  • Само десет деца сме в клас ,дори класната от болест днес щеше да припадне

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.