Хасково

Дават 3-месечен срок на хасковлии да регистрират кучетата си, глобата е 200 лв.

Собствениците на домашни кучета в Хасково имат гратисен период от 3 месеца, в който да ги регистрират, обяви на пресконференция кметът Станислав Дечев.

Брифингът беше съвместен със зоодоброволците по проблемите за справяне с бездомните кучета в Хасково. Двете страни са имали съвместни срещи, които ще продължат. Те признаха, че най-големият проблем идва от това, че хората оставят на улицата кучета.

Пресконференция

От общината ще закупят допълнително четци, с които дори и от разстояние да се проверяват кучетата. Според Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета и Закона за ветеринарномедицинската дейност глобата за нарушителите е 200 лв., а за юридическите лица и едноличните търговци – от 200 до 400 лв.

Зоодоброволците призоваха хората към по-голямо отговорност към животните. Те признаха, че в страните от Западна Европа са били необходими десетилетия за справяне с проблема с бездомните кучета и котки. През миналата година в общинския приют са обезпаразитени и кастрирани 232 бездомни кучета. Зоодоброволците са обработели над 200, като за около 100 са намерени осиновители. В същото време обаче на улицата идвали още 300.

Кметът призна, че в Хасково се срещат кучета от други съседни общини, които нелегално са пуснати тук. Дечев каза, че ще се опитат да ги върнат по официален начин на съответната община.

Работна група обмисля вариант за корекция на общинската наредба във връзка с контрола, както и за регламентиране на място за погребването на домашли любимци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
котка
котка
22.01.2020 16:29 16:29

Идеята е похвална,отдавна хората трябваше да знаят,че щом имат куче,след първата ваксинация с придобиване на ветеринарен паспорт за него ,щом имат поставен чип са длъжни да го регистрират.Така на улицата като се види бездомно,органите ще знаят кой го е пуснал и да му потърсят сметка.Не само да се оплакваме,че бездомните се множат и общината нищо не предприема.Виновни сме ние,гражданите,ние ги изхвърляме,изоставяме.

Николова
Николова
23.01.2020 9:50 9:50
Отговор до  котка

По време на кмета Георги Иванов бяха определени места за разхождане на домашните кучета и тогава собствениците си скриха кучетата, а сега е пълна анархия, кучетата се разхождат около детски площадки, градинките до блоковете, тротоарите, които са се превърнали в тоалетни за кучета. Къде са контролните органи да глобяват тези собственици ? Всичко опира до КОНТРОЛА.

Дора Иванова
Дора Иванова
22.01.2020 18:00 18:00

Точно така трябва самосъзнание и отговорност. Когато си вземеш домашен любимец, трябва да си отговорен за него. Чиповете са точно с тази цел, да се установи собственика който си е изхвърлил кучето или котето на пътя и причинява тази свръх популация на бездомни животни. Този човек трябва да бъде санкциониран. Трябва цялото общество да е съпричастно с този проблем. Призоваваме гражданите за търпение и подкрепа за да можем да решим този проблем. Когато всеки си гледа животното у дома, контролира поведението и популацията му нещата ще се случат. Приюта също не е решение. Няма бездомни, няма приют но за това се иска разбиране от всички ВАС И НАЙ – ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА СПРЕМ ХОРАТА КОИТО ИЗХВЪРЛЯТ ИЛИ НЕ КОНТРОЛИРА ПОПУЛАЦИЯТА НА ЖИВОТНИТЕ СИ У ДОМА.

Опсала
Опсала
22.01.2020 18:03 18:03

А как ще избягате от – днес го купих…

Зоодоброволка
Зоодоброволка
22.01.2020 19:15 19:15
Отговор до  Опсала

Документ за покупка-продажба? Ами като няма дай тия 200 лв

Димитровградчани
Димитровградчани
22.01.2020 18:04 18:04

Кой го интересува ,бе сладурано! Има по-важни теми в града като ПТП то на бирената!

Абу
Абу
22.01.2020 20:57 20:57

Ей сега се е.а в г..а пускам го на свобода моето зло и хапещо куче щот нямам излишни 200- 400 лв

Back to top button