Любопитно

Ценно дарение получи Регионалната библиотека в Хасково

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково получи ценно попълнение в своите фондове.

Николай Ликовски, журналист и общественик от София, дари екземпляри от илюстрованото списание „Червен смях“ от периода 1920 – 1921 г. Броевете вече са сканирани и скоро ще могат да се четат в дигиталната библиотека.

Библиотека

„Червен смях“ е седмично хумористично списание, орган на Българската комунистическа партия. Излиза в София през 1919 – 1923 г. Първите броеве са редактирани от Христо Ясенов и Крум Кюлявков, а след това от Димитър Полянов. На списанието сътрудничат Христо Смирненски, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Димитър Осинин, Тома Измирлиев, Николай Хрелков и други творци. На страниците има карикатури от художниците Александър Добринов, Стоян Венев, Александър Жендов, Владимир Мишайков, Слави Генев, който е родом от Симеоновград.

В един от броевете е публикувано популярното стихотворение на Смирненски „Йохан“, познато на старото поколение от училищните програми преди 1989 г. Списанието изобилства с материали, подписани с псевдоними, преводи от руски и френски. Ето какво пише неизвестен автор под заглавие „Властта“: „Варено, печено, все на тях наречено“.

Библиотека

В списанието не липсват и указания към сътрудниците: „Много големи ръкописи не се поместват, а рисунките да бъдат с туш или креда, а не с молив“. „Четете и разпространявайте вашия червен смях“, гласи апелът към читателите преди сто години.

Дарителят Николай Ликовски обогати книжовното хранилище в Хасково и с броеве от юбилейни вестници, издавани по различни поводи, както и с печатни периодични издания от зората на демокрацията у нас, които вече са в историята.

Снимки: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button