Любопитно

Хасковският музей пази безценни ръкописни писма и картички

Хиляди ръкописни писма и картички от 19 век насам пази хасковският исторически музей. Сред тях ценни екземпляри с автори Недялка Симеонова, Асен Златаров и Аспарух Лешников.

В Деня на ръкописното писмо от музея разказаха пред Haskovo.info, че най-много писма там има от войници и офицери, които пишат на близките си от фронта по време на войните. Най-голям интерес обаче действително предизвиквали писмата на известните хасковлии.

Едно от най-ценните ръкописни писма, с които разполага Хасково е на именитата цигуларка Недялка Симеонова, похвалиха се и от Туристическия информационен център. То е от 1957 година и в него тя споделя вчечатленията си от Прага и концертите, които е изнесла там.

Общо 4 писма от Недялка Симеонова съхранява архивът на хасковския исторически музей. Те са от периода 1957 – 1959 г., каза пред Haskovo.info главният уредник в отдел „Нова история“ в РИМ – Хасково Милен Вълчев.

Повече за Недялка Симеонова прочетете ТУК.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button