Грипна ваканция в Хасковска област до 31 януари

Хасково

Грипна епидемия и ваканция за училищата е обявена в Хасковска област от 27 до 31 януари.

Решението е взето на заседание на щаба в Регионалната здравна инспекция в Хасково. Отчетена е висока заболеваемост и многото отсъстващи ученици.

От РЗИ допълниха, че в цялата област се обявява грипна епидемия от 27 януари. Преустановява се дейността на детски, женски консултации, профилактични имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на територията на цялата Хасковска област от 27 януари до второ нареждане. Още от събота – 25 януари се преустановяват плановите операции и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ на територията на цялата област Хасково.

Въпреки че училищата затварят врати, детските заведения не преустановяват работата си. Медицинските специалисти с помощта на учителите е необходимо да провеждат ежедневен филтър. Откритите болни деца трябва да се връщат по домовете, а болните лица от персонала на детските заведения да не се допускат на работа.

От Здравната инспекция допълват да се избягват затворени пространства, където се събират много хора. Трябва да се извършва често проветряване на помещенията, където престояват повече хора и да се избягва разтъркването на очите и храненето с неизмити ръце.

Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. Трябва да се спазва добра лична и обществена хигиена.

Препоръчва се заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия.

Препоръчително е да се ограничат всички масови мероприятия на територията на цялата област.

В момента отбелязваме пик на заболеваемостта, отбеляза епидемиологът д-р Снежана Иванова. Тя посочи, че в сравнение с миналата седмица броят на болните се е увеличил повече от два пъти. Най-много са пациентите на възраст до 14 години. Засега все още не са готови резултатите от пробите за грип от Хасково, изпратени в лаборатория.

6 коментара

  • Нали знаете,че тази ваканция я заслужихте благодарение на господин Дечев ! Затова на следващите избори гласувайте за ГЕРБ !

    • Поздрави и шапка ви свалям, разболяха целия град и накрая обявиха грипна ваканция, как иначе щяха пробутат лекарствата по аптеките.

  • Росе, не се давай на онази проста любимешка селянка. Съди я до дупка, за всички което ти причини. Трудово-правните дела са безплатни. Не си тръгвай доброволно. Постави я в шах и ако те съкрати ще я осъдиш поне по три параграфа! Можеш такъв урок да и дадеш на тази простачка, че цял живот да се гърчи. Ти си в правото си, а не оная неуравновесена, нервозна и безчувствена тиранка. Давай Росе, ти си в пъти над нея!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.