Свиленград и Ивайловград сред общините с още 26.3 млн. лв. за саниране

Регион

Допълнителни над 26,3 млн. лв. се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради в 28-те малки общински центрове в страната.

Сред тях са Свиленград и Ивайловград, а парите са по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за бенефициенти по мярката „Енергийна ефективност в периферните райони“. По този начин ресурсът на схемата за саниране нараства до малко над 45 млн. лв. Мярката ще позволи повече обновени сгради в България и балансирано регионално развитие между по-малките и големи общини. До момента са реализирани над 200 проекта, допълват от МРРБ.

Ще се финансират мерки за повишаване на енергийна ефективност на сградите, като целта е да се постигне 60% спестяване на енергия, намаляване на разходите за отопление, обновяване фасадите на сградите и повишаване на срока на тяхната експлоатация и др. В края на миналата година беше взето решение да се премахне и ограничението за финансиране само на сгради с до 35 самостоятелни обекта и така се разширява обхватът на допустимите за саниране жилищни блокове в 28-те общински центъра.

Освен увеличаване на ресурса, се осигуряват повече възможности на малките 28 общини и на жителите им за кандидатстване за енергийна ефективност на жилищата им като алтернативен механизъм извън Националната програма за енергийна ефективност. Подборът е конкурентен, а срокът за кандидатстване е до 27 март.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.