Ученици навлязоха в дебрите на археологията

Любопитно

В Историческия музей в Свиленград се проведе първото занятие на клуб „Малки археолози“ за тази година.

Уредникът в музея Ирена Русева запозна петокласници и шестокласници от училищата „Д-р Петър Берон“ и „Иван Вазов“ с интересни научни факти за откриваните при разкопки у нас плочки и предмети от глина с изображения и знаци върху тях.

Музей

Учениците имаха възможност да изработят от глина реплики на някои от известните в археологията глинени плочки, печати и предмети. Интерес предизвика известната плочка, открита през 1969 г. в село Градешница, Врачанско, от археолога Богдан Николов. На лицевата страна в четири хоризонтални реда са врязани 24 знака, а на обратната страна – геометризирана човешка фигура.

Музей

Малките любители на археологията научиха, че се срещат различни хипотези за значението на праисторическите знаци – послания от древността. Някои от учените считат, че тези знаци са първичната писменост, която предхожда съвременната хилядолетия преди нейното създаване.

Музей

Сбирките на клуб „Малки археолози“ ще продължат и в следващите месеци с интересни и актуални теми, представени по достъпен начин.

Музей

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.