Хасково

Службите на крак заради опасността от птичи грип в Хасковско

Службите в региона са на крак и взимат превантивни мерки заради опасността от появата на птичи грип.

Днес областният управител Стефка Здравкова е изтеглила заседанието на епизоотичната комисия във връзка с издадена заповед от директора на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков. С нея се изисква незабавно привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в страната заради птичи грип. Здравкова ще издаде заповед до всички общини за свикване на общински епизоотични комисии за вземане на превантивни мерки срещу птичи грип, съобщават от областна администрация.

Комисия

Начинът на разпространение на инфлуенцата по птиците е като при африканската чума, но в зависимост от щама на вируса, може да бъде опасен за хората. Вирусът се разпространява при контакт на пуснати да се разхождат свободно домашни животни с диви птици, предупреждава директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев.

Той е допълнил, че всяка година се взимат превантивни мерки във връзка с появата на птичи грип в страната. Те включват преброяване на всички птици в заден двор, фуражът да не се оставя на открито, засилване мерките за биосигурност, недопускане на птиците извън задния двор и в контакт с диви птици, засилване на мерките за контрол и биосигурност във фермите. При проява на заболяване или смърт на птици незабавно трябва да бъде уведомен обслужващият ветеринар и кметът на населеното място.

Комисия

Областната епизоотична комисия е отчела и ситуацията с Африканската чума по свинете. Хасково остава единствената област, на чиято територия не е открита чума, но са регистрирани две огнища в съседната Ямболска област.

Илиев е допълнил, че срокът за отстрелване на диви свине е удължен до 16 февруари, но интересът на ловците към тях е намалял. От Агенция „Пътна инфраструктура“ информират, че се спазват мерките за почистване и дезинфекция на републиканската пътна мрежа и магистрала „Марица“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
☑
03.02.2020 20:59 20:59

Гербаджиите отново се развихрят.

Хасковлия
Хасковлия
03.02.2020 23:53 23:53

Палячовци

Back to top button