Още 14 елени лопатари са на свобода в Източните Родопи

Любопитно

Още 14 елени лопатари се заселиха в района на Натура зона Бяла река от началото на седмицата.

Те ще се присъединят към група от 12 животни, които бяха освободени там преди месец. Така приключи този сезон за разселване на елени в защитените зони в Източните Родопи. Очаква се дейностите да продължат отново през есента.

Елени

Целта на фондация По-диви Родопи еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи. На две от от женските в района на Бяла река са поставени и специални GPS GSM предаватели, които ще помогнат да се научи повече за разпространението, движенията и заплахите за елените, любимите места за почивка и хранене.

Общо 130 елени лопатари бяха заселени в сътрудничество с местните ловни сдружения в Кърджали, Харманли и Крумовград през последните няколко месеца в защитените зони Бяла река, Маджарово, Язовир Ивайловград и Добростан в Източните Родопи. През февруари и март ще се направи мониторинг и преброяване на благородните елени и елените лопатари в Източните Родопи.

През последните 5 години в района на Източните Родопи са разселени над 400 елена лопатари и 50 благородни елена.

Един коментар по “Още 14 елени лопатари са на свобода в Източните Родопи

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.