Външни публикации

Лечебната сила на водата в Хасковски минерални бани

България е толкова богата на полезни природни дарове, колкото никой от нас не може да си представи. Това е една от причините за многото санаториуми, балнео и СПА центрове, с които нашата земя буквално изобилства

Хасковските минерални бани са известни от десетилетия и посещавани през цялата година. Лечебните качества на водата са върнали здравето на много хора, които препоръчват баните като изход от заболявания, срещу които традиционната медицина се е оказала безсилна – най-вече в областта на опорно-двигателната и периферната нервна система, както и при гинекологични заболявания и други болести. За лечебната сила на водата в Хасковски минерални бани разказват колегите от дамския сайт HubavaJena.bg.

Оправдани надежди за изцеление

Никак не са малко случаите, в които пациенти се озовават в Хасковски минерални бани с помощни средства – проходилки, патерици и дори инвалидни колички, тъй като имат лимитирана двигателна активност, не могат да се навеждат или дори да сядат. И след лечението същите пациенти се хвалят, че се движат самостоятелно и без усилия.

Лечебната сила на минералната вода

Съставът на водата е специфичен – тя се определя като ниско минерализирана, с представени сулфатни, калциеви, натриеви и флуорни йони.

Водата в Хасковските минерални бани няма аналог в Южна Европа. За сравнение, у нас са регистрирани 14 горещи извора, докато в Карлови вари (Чехия) те са 12. Температурата е между 54-59 градуса по Целзий.

Водата лекува успешно болестни състояния като: съдови заболявания, травми на опорно-двигателната система (кости, мускули, сухожилия и стави), гинекологични проблеми, високо кръвно налягане, както и болестта на Бюргер, при която лечението с водата спира трофичните поражения, раните и мораво-синкавото оцветяване на кожата.

Има ли противопоказания?

Ако имате заболявания на сърцето, на мозъка или пък сте прекарали мозъчен инфаркт, тогава не бива да се подлагате на процедури в Хасковски минерални бани. Всъщност пациентите с инсулт или инфаркт могат да се лекуват една година след операция, а преминалите през онкологични проблеми, едва след като са изминали поне 5 г. от извършване на хирургическа интервенция.

Back to top button