Любопитно

Почетният гражданин на Хасково Георги Андреев с поредна премиера в София

„Сезони и ритуали“ e поредният шедьовър на композитора Георги Андреев, почетен гражданин на Хасково. Той ще прозвучи за първи път на 14 февруари в столичната зала „България“.

Произведението е вдъхновено от „Годишните времена“ на Антонио Вивалди. Четирите части Андреев е озаглавил „Игнажден“, „Цветница“, „Жътва“ и „Гроздобер“. Всяка част е свързана с конкретен ритуал в конкретния годишен сезон, в духа на българските традиции. Всичко е пречупено през творческата призма на композитора и дълбоко свързано с родния фолклор, казват специалистите.

Това произведение е написано специално за цигуларя Иван Пенчев и и формацията „Кварто“. То ще бъде изпълнено след любимите на всички „Сезони“ на Вивалди.

Вдъхновен от богатия български фолклор, Георги Андреев е създал над 400 песни и пиеси за оркестър, хор и солисти, припомня Haskovo.info. Работил е със световно известни музиканти като Робърт Плант и Найджъл Кенеди. От 2000 г. е главен диригент на Националния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“. В творчеството си Георги Андреев блестящо обединява класическата хорово-оркестрова музика с традиционните ритми и фолклорни стилове.

Снимка: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Панчо Шекероведов
Панчо Шекероведов
11.02.2020 19:33 19:33

Колко съм затлачен. До сега не знаех , че има такъв композитор.

Back to top button