Хасково

60% е обработваемата земя в Хасковско, увеличават се площите със зеленчуци

60% е обработваемата земя в Хасковска област, като аграрният сектор дава 9% от общата брутна добавена стойност в региона, заяви зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов.

Заедно с експерти на земеделци от региона бяха разяснени очакваните промени през новия програмен период, който започва догодина. От 1 септември започва преброяване на земеделските стопанства в страната. Стопаните могат да попълнят данните онлайн. Ще има и анкетьори, които ще посетят фермите.

Земеделци

77% е делът на зърнените и маслодайните култури в региона. През 2019 г. в областта са произведени 10% от зеленчуците в страната, като площта им се е увеличила 3.5 пъти от 2014 г. насам. От областта са 37% от всички заявления за подпомагане с памук в страната. Тук се отглеждат 4% от пчелните семейства, а биволите са се увеличили с 66%.

Очаква се през новия програмен период да се доразвиват вече работещите мерки. Специално ще е вниманието към младите фермери, за които са предвидени 2% от директните плащания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button