Разкриват дуална паралелка в Хасково, нови професии в 5 гимназии

Хасково

За пръв път в община Хасково се разкрива дуална паралелка, съобщи при представянето на Държавния план-прием за учебната 2020 – 2021 г. началникът на РУО Христина Боева.

Става въпрос за паралелката Електротехник в ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“. Тази професия е много необходима на бизнеса и се разкрива след настояване от ЕВН. При дуалната система обучението се осъществява паралелно на две места – в професионалното училище и в предприятие.

Дуални паралелки има в димитровградската ПГ „Асен Златаров“. Те са за електрообзавеждане на производството и за ресторантьор, като отново са разкрити по настояване на бизнеса.

В ПГЕТ „Захари Стоянов“ в Харманли има дулна паралелка за оператор в производството на облекло.

Среща

В 5 училища се разкриват нови паралелки за нужни на бизнеса професии. В ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград се разкрива паралелка за Приложен програмист с подкрепящо писмо от КРИБ, в СУ „Любен Каравелов“ в Димитровград – Оператор информационно осигуряване, ПГ „Асен Златаров“ в Димитровград – Приложен програмист, ПГССИ „Христо Ботев“ в Свиленград – Икономист – информатик и в ПГДС „Цар Иван Асен II“ в Хасково – Геодезист.

Планираните паралелки в Хасковска област сега са 80 при реализирани за миналата учебна година 77. Предстои план-приемът да бъде защитен в София, където могат да настъпят корекции.

От Регионалната служба по заетостта заявиха, че до 20 март ще се проведе проучване за нуждите на бизнеса от кадри. Председателят на окръжния съд Миглена Тянкова призова план-приемът да е съобразен не само с нуждите на бизнеса, но и с тези на държавната администрация. Тя посочи, че Областната дирекция на МВР е един от най-големите работодатели в региона. Областният управител Стефка Здравкова се ангажира да съдейства за това в следващи срещи.

5 коментара

 • Цитат : „Паднаха 4 паралелки след първо класиране -11.07.2019 16:34 Деян Динев Хасково
  Заради малкото желаещи в хасковската ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ са закрити електротехник “
  Защо мислите че тази година ще е различно?????

 • Да започнеш работа в съда или полицията е много „лесно“,трябва да си човек на някой или да дадеш много пари на някой.Мигленчето да не ходатайства за кадри на други институции.Да си гледа съда,че там какви кадърни звезди има……

 • В механа, то ,ще учат сиганетата как да си го завират.Ами те даскалките са неграмотни!

 • Те и негрите са били роби в сащ, но кофти материал иде и свиквайте. Парата е у тях. Баби ги учат, а родители бръснари на запад.

  Ще дойде ден, кога от германия с по няколко езици : цигански, турски, български, немски.

  Свиквайте и не гълчете.
  Големите държави се намесиха и до там я докараха. Замяна на турци с цигани. По улуците кой реди плочки. Те. Имат си бригадир циганин и всички от затвора ги обучава. Бил в кеча. С белите обувки. Бил турчин, ама друг път. Някои роми да не ми се обидят и от българите ги има, но те ще са бъдещите президенти и депутати на бълхария.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.