Хасково

Майстор- дърворезбар получи грамота за иконостаса в Узунджово

Църквата в Узунджово

Църквата в Узунджово

Единственият майстор- дърворезбар със званието „Уста“ в България Дарин Божков пристигна в Хасково, за да покаже уникалния иконостас в църквата в Узунджово, който е негово дело.

В иконостаса за първи път е резбована глаголическата молитва, чиито букви са символ на всичко живо под слънцето. Той е и един от най-големите в страната и в него са изобразени и други символи. От двете страни на върха на иконостаса има лами, които сякаш се борят с доброто, което е самото разпятие, разказа пред Haskovo.info майсторът.

Дарин Божков (в дясно) подари на Красимир Пилев подкова

Дарин Божков (в дясно) подари на Красимир Пилев подкова

Уста Дарин Божков е получил признание за своята работа и от Агенцията за българите в чужбина, които са го удостоили с грамота за работата му в Узунджово.

Църквата „Успение на Св. Богородица“ е уникална и с друго. След като е била разрушена от турците на това място е изградена джамия. В началото на 20 век тя е станала отново християнски храм.

При посещението си в Хасково Уста Дарин Божков подари на директора на Туристическия информационен център Красимир Пилев дърворезба с подкова, която носи късмет.

 Уникалният иконостас  Уникалният иконостас

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
22.11.2009 7:02 7:02

Иконостасът е наистина впечатляващ. Църквата също.

касабалия
касабалия
23.11.2009 9:59 9:59

Пак не случихме на управници. Гоше ти си кмет на Хасково не на узунджово не продължевай работата на Пандо Ванчев в узунджово най хубавата поща или на Петър Танчев – Стамболово – Община ако толко ти се стягат черкви стегни Свети арахангели Михаил и Гаврайл там реставрацията тече от времето на социализма, а и ще докажеш че има нещо ново градско в теб не само да строиш хотели и т.н. но и раздай на жив живот може да ти трябва някога………………..

Back to top button