Любопитно

Керамична глава от Орлово на изложбата „Българска археология 2019“

Националният археологически институт с музей при БАН откри в столицата изложба с най-интересните находки, намерени в нашите земи през изминалата 2019 г.

Сред тях е керамична глава от хасковското село Орлово, открита при проучванията на антично селище и надгробна могила. Снимка на ценния експонат е поставена и на плаката на изложбата. Място в експозицията е отредено и за изненадващия малък модел на пещ.

Разкопките край Орлово бяха част от проучванията на екипи от археолози по трасето на газовата връзка Комотини – Стара Загора, което преминава и през Хасковска област.

„Българска археология 2019″ е тринадесетата национална археологическа изложба. Подредени са 300 предмета от различни исторически епохи, открити на 26 обекта в България. 2019-а беше една от най-натоварените с археологически проучвания години през последните две десетилетия. Работихме по спасителни разкопки, по непроучвани обекти и в слабо изследвани райони на България и значително повишихме познанието за културно-историческото ни наследство“, посочва директорът на НАИМ доц. д-р Христо Попов.

Хасковският Регионален исторически музей е сред 17-те музея в страната – партньори в организирането на годишната изложба. Тя може да се види в Археологическия музей до края на април.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button