Хасково

Хасковски лекари: 13 % от децата са с наднормено тегло

Тодор Стойков, Велислава Джонева и Иван Александров„Най-важното в борбата срещу  затлъстяването при децата са родителският контрол и възпитание, както и правилно разпределеното и здравословно хранене“, коментираха днес на пресконференция в РИОКОЗ  лекари и представители на детски градини.

Повод за срещата с медиите бе четвъртата национална седмица за борба със затлъстяването, което е сред най-сериозните здравни проблеми у нас през последните десетилетия. Ендокринологът д-р Тодор Стойков и педиатърът д-р Велислава Джонева  разясниха как трябва да се третира проблема със затлъстяването при деца и възрастни, както и какъв е начинът да разберем дали теглото ни е в нормата или не. 

„Начинът за изчисление на индексът на телесната маса е специално съотношение между килограми и ръст. Получената цифра трябва да бъде по- малка от 25. Над тази стойност се води наднормено тегло, а над 30- затлъстяване“- припомни д-р Стойков.

Последствия от това могат да бъдат много сериозни заболявания като диабет и хипертония, увеличава се и рискът от рак, предупредиха медиците. 

Сериозен  е проблемът със затлъстяването при децата още в ранна възраст. Причини за това могат да бъдат генетични фактори, хормонални заболявания, както и околната среда, активността и начинът на хранене на детето. То трябва да се храни редовно и здравословно, като се избягват тестени и пържени изделия и такива с много захар. В момента в страната 10- 13%  от децата са с наднормено тегло, като преди около 10 години цифрата е била много по-ниска, коментира д-р Джонова.

Борбата с проблема е по-лесна в детските градини за малчуганите, които постъпват там преди да са навършили 4 години. Според статистиката по-малко от 5 % от тях са с наднормено тегло. Това е така, защото специалистите могат по- лесно и ефикасно да се погрижат за тези деца чрез правилно хранене и физическа активност

В рамките на седмицата за борба със затлъстяването ще бъдат организирани различни дейности за малчуганите. Днес в 15-то ОДЗ деца от няколко детски градини участваха в игри с награди плодове и зеленчуци. Целта е да се подобри културата им на хранене и да им се обясни кои са полезните  за тях неща.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button