Хасково

Назначават още 13 експерти в Екоинспекцията в Хасково

13 експерти ще бъдат назначени в Регионалната инспекция по оконата среда и водите в Хасково, съобщават от областна администрация.

Това е станало ясно на регионална среща в Хасково с участието на областния управител Стефка Здравкова. Темата е била „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България“.

Среща

На срещата е бил обсъден новият подход за управление на защитените територии на европейската мрежа Натура 2000 в България. За да се осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания у нас, както на сушата, така и в морската среда ще бъде възприет хибриден подход, с орган на управление РИОСВ. На територията на РИОСВ-Хасково се намира най-голям процент в Натура 2000, извън парковете, в цялата страна. Общата площ, на защитените местности е 371 262 хектара.

В новия управленски подход се предвижда към всяко регионално РИОСВ да бъдат назначени специалисти, които да изпълняват плановете, допринасящи за постигане целите на защитените зони.

Броят на новоназначените в Хасково е съобразен с обхвата на територията и общата площ на Натура 2000 към съответния регион. Към РИОСВ – Хасково спада най-голямата площ защитени територии, поради което се търсят и най-много експерти.

Специалистите ще трябва да разработват и въвеждат правилата за работа на Комитета на заинтересованите страни. Те ще осигуряват данни и информация, необходими за разработване на плановия документ, осигуряват необходимата експертиза за извършване на анализи и оценки свързани със състоянието на целевите видове и местообитания, и информация за социално-икономическото състояние и приоритетите за развитие на територията. Специалистите ще отговарят за разработване на документи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Чобан
Чобан
17.02.2020 15:42 15:42

И какво прави екоинспекцията – нищо! От колко години кланицата Мони мес замърсява язовира и реката под нея и до Къс Чешма мирише на леш, а реката тече фекална? Защо никой не глобява , а само взимат заплати?

Back to top button