Обучават кметовете в Хасковско по превенция на африканската чума по свинете

Хасково

Всички кметове в региона ще бъдат обучени във връзка с превенцията на африканската чума по свинете, съобщават от областна администрация.

Това е станало ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия с председател областният управител Стефка Здравкова. На него е обявено, че вече са приети промените в Закона за ветеринарномедицинска помощ. В него са разписани конкретни отговорности на кметовете на населени места и на ветеринарните лекари.

Комисия

В тази връзка комисията реши, че ще свика среща на всички кметове на населени места, за да бъдат обучени относно мерките в техните компетенции. Част от тези мерки включват опростена процедура по регистрация на свиневъдните обекти и особено тип заден двор и лични стопанства, в които е разрешено да се отглеждат до 3 свине за угояване.

На всеки 15 дни кметовете събират заявления на стопаните, които ще отглеждат свине, след което ги предоставят в областната дирекция по храните. Дирекцията сформира комисия, която проверява дали са спазени изискванията за биосигурност, които също са много опростени, е информирал директорът на ОДБХ д-р Георги Илиев. Същевременно стартират и обучения за фермерите, в които, освен схемите за подпомагане, ще бъдат разяснявани и мерките за биосигурност.

Комисия

От Държавното горско стопанство са докладвали, че груповият лов на диви свине вече е приключил и всички взети проби за африканска чума са отрицателни. В подизпълнение на мерките по Плана за борба с чумата в момента се определят местата в горите, използвани за отдих, в които да бъдат поставени кошчета за събиране на отпадъци. Предвижда се разясняване на мерките за предотвратяване на разпространението на чумата за хората, имащи отношение и работа в горите. Ще бъдат определени и места за дезинфекция, за хората напускащи горските територии, в които да могат да извършват обеззаразяване, за да не се допусне разпространяване на болестта. Тези места ще бъдат обозначени с табели.

На заседанието е била коментирана и инфлуенцата по птиците. Д-р Илиев е обявил, че вече е открито огнище на птичи грип в град Раковски, както и в 7 страни от Европейския съюз. Хасковска област остава в повишена епизоотична обстановка, поради големия брой на птици, които се отглеждат в региона. Той е допълнил, че мерките за превенция, предприети на последното заседание на областната комисия, остават в сила.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.