Хасково почете 147 г. от гибелта на Васил Левски с венци, цветя и молитва

Хасково

Хасково почете 147 г. от гибелта на Васил Левски с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника до едноименното училище.

В ритуала участваха военнослужещи от хасковското формирование, духовият оркестър и ученици, които се представиха с рецитал. Отец Никола отслужи заупокойна молитва. „Апостолът ни завеща вяра, смелост и любов към България“, каза в словото си кметът Станислав Дечев.

Тази година отбелязването на гибелта на Васил Левски стана на 18 февруари, вместо на 19-ти. Haskovo.info припомня, че миналото лято като областен управител Дечев откри конференция с инициатор Антон Атанасов, който тогава беше абитуриент в ПМГ „Боян Петканчин“.

Младият историк беше изпратил писмо до Дечев и общината с искане отбелязването да е на 18 февруари, защото това е датата, когато Апостолът е обесен. В България има и други общини, където отбелязването е на 18-ти, сред които е и Карлово.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.