Регион

Мюсюлманите все още купуват кочове, пазарът се премести в селските кошари

Курбан БайрамВ петък мюсюлманите посрещат един от най-големите си празници – Курбан Байрамът. Дни преди него приготовленията вървят с пълна пара. По-заможните семейства задължително приготвят курбан. Въпреки кризата цените на животните тази година не са паднали.

В последните дни преди празника в хасковското село Войводово все още има мюсюлмани, които не са успели да си осигурят животно за Курбан Байрама. Затова пазарът се е прехвърлил от пазарите в селските кошари.

Селяйтин Деведжи„Малко по-скъпо върви тая година. Миналата година купих коч за 170 лева, а тази – за  190.“, каза за Haskovo.info Селяйтин Деведжи. По думите му, за да  успеят да си осигурят курбана, някои мюсюлмани се обединяват и купуват заедно едно по-голямо животно, други пък разчитат на собствено производство.

Курбан Байрамът е празник на жертвоприношението, затова в дома на вярващите се прави курбан. „Който има борчове няма смисъл курбан да коли. Другите комшии, които имат ще му раздават”, разказа Селятин. По думите му най-важно на празника е да се събере цялото семейство и всички да си поискат прошка.

Курбан Байрамът започва в петък и продължава 4 дни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button