Регион

Електрифицират жп линията Симеоновград – Нова Загора

Продължава модернизацията на железопътната линия Симеоновград – Нова Загора с обща дължина 63 км.

Миналата година обектът приключи с 90% изпълнение на предвидените работи. Наскоро община Симеоновград одобри заданието на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ за изготвяне на план-схема за електрификация на линията. Очаква се обновлението да приключи тази година.

Модернизацията бе наложена от увеличаването на обема на товарите по направление Русе – Свиленград, нуждата от намаляване на времето за пътуване и на обема на вредните емисии, отделяни при влаковете с дизелови локомотиви.

Началото на строежа на линията Търново Сеймен (Симеоновград) – Нова Загора – Ямбол e през далечната 1873 г. Към средата на 1874 г. са готови отделни участъци, а цялостно е завършена в края на 1874 г. На 22 януари 1875 г. е въведена в редовна експлоатация.

Новопостроената линия е клон на главната железница Цариград – Белово и начало на железопътна връзка с линията Русе – Варна. Тя се предава на Компанията на Източните железници, собственост на барон Хирш, която вече експлоатира линиите Цариград – Белово и Русе – Варна.

Интересно е да се отбележи, че поради слабата натовареност в миналото някои от положените при построяването релси са се запазили в експлоатация почти цял век. Те са подменени чак през 1958 – 1959 г. във връзка с разработването на енергийния комплекс „Марица изток“, когато движението по железния път се увеличава.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button