С хурка и вретено деца се върнаха в миналото

Любопитно

В Историческия музей в Свиленград ученици от ОУ „Иван Вазов“ обогатиха познанията си за традиционните за българина народни домашни занаяти.

Под наслова „С хурка и вретено“ те научиха от Мария Маврева, Васила Сербезова и Мария Абаджиева какъв път са изминавали в миналото вълната и памука, за да се превърнат в дрехи и чорапи, черги и завивки. С помощта на хурка и вретено всяка жена умеела чевръсто да изпреде тънка нишка от вълнената къделя.

Музей

Участниците в занятието разгледаха уредите и пособията за преработката на вълна – хурки, вретена с прешлени и мотовилки, подредени в етнографския кът в залата. Най-интересната част бе да видят на живо традиционното женско умение от миналото, възпято и в народните песни: „да преде на сребърна хурка, на сребърна хурка, на златно вретено“.

Музей

След това всички се пробваха дали им се удава майсторията на сръчните баби и прабаби. Любопитна бе и демонстрацията на работа със старинна крачна предачна машина, която била новост и улеснение в онези далечни времена, стъпка към началото на текстилната индустрия.

Музей

Занятието е част от дългосрочната програма на общинския музей за работа с деца и ученици.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...