Регион

Кочове, овце и телета под ножа за Курбан Байрама

Хасан СалимМюсюлманите празнуват Курбан Байрам. Подготовката за празника на жертвоприношението започна още преди дни. Днес всяко семейство, което може да си го позволи, коли животно и раздава от месото му на близките и по-бедните.

Първият ден на Курбан Байрама започва рано сутринта с молитва в джамията. След религиозните ритуали започват светските. Те отново са подчинени на традициите. Право да колят животно за празника имат само няколко избрани касапи. В хасковското село Орлово един от тях е Хасан Салим. Той разказа, че преди да се заколи животното му се дава колаче и вода със сол. Чете се и специална молитва.

Курбан БайрамСедем парчета от закланото животно се раздават на най-близките и на тези, които нямат свое. За празника задължително се приготвят няколко ястия, а също и баклава.

Въпреки че се стараят да спазват всички обичаи мюсюлманите признават, че празникът отдавна е изгубил същинската си религиозна си стойност. По-важното за тях е, че край софрата се събира цялата челяд.

Може би в днешния динамичен живот, който го имаме, проблемите, които ги имаме, стреса, който го имаме – това е единственият ден, в който забравяме за всичко, споделя Салие Халил.

На Курбан Байрам по-младите целуват ръка на по-старите. Всички си искат прошка, а най-малките получават подаръци и пари.

 Курбан Байрам  Курбан Байрам

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button