Хасково

Безработицата в Хасковско расте, търсят 83 домашни помощници

6.5% е равнището на безработицата през януари в Хасковска област при 6.3% за страната, сочат данните на Регионалната служба по заетостта.

Безработицата се увеличава с 0.4% спрямо декември 2019 г. Спрямо януари миналата година тя намалява с 0.2%. Броят на регистрираните безработни е 6 767, като спрямо предходния месец се увеличават с 375. Хасковска област се нарежда на 10 място по безработица сред 28-те области в страната.

С най-ниско равнище на безработица са общините Хасково – 4.2% и Димитровград – 4.9%, а с най-високо – Маджарово – 20% и Ивайловград – 18.1%.

В програми за заетост и обучение от началото на годината са работили 68 лица. 45 са били по мерки за насърчаване на заетостта.

Предстои стартиране на националната програма „Предоставяне на грижа в домашна среда“. Тук се осигурява заетост на безработни като домашни помощници за грижи на хора с от 80 до 89.99% трайно намалена работоспособност и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани.

В Хасковска област има 83 места за домашни помощници, които ако са на пълен работен ден ще получават минимална заплата. Програмата е до края на годината, като бюрата по труда сключват договори с общините, съобщи Янко Дуков от службата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button