Регион

Първи случай на африканска чума по свинете в Хасковско

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в Хасковска област.

Заболялото животно е в община Тополовград. Става въпрос за отстреляно диво прасе в района на село Планиново, което е обявено за чумно огнище. Хасково беше последната област в страната, в която нямаше огнище на чума.

Среща

Това стана ясно на среща в областна администрация, на която за мерки срещу чумата бяха обучавани кметове от региона. На заседанието, свикано от областния управител Стефка Здравкова, присъстваха кметовете на общини, държавните ветеринарни лекари към тях, представители на ОДБХ – Хасково, Българския ветеринарен съюз и Областна дирекция на МВР – Хасково. Бяха разяснени мерките за изпълнение по Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването африканска чума по свинете и промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те бяха запознати с изискванията относно регистрацията на животновъдни обекти на територията на населените места, съобщават от областна администрация.

Среща

От ОДБХ-Хасково заявиха, че вече са изпратени декларациите, които гражданите по населените места трябва да попълнят, ако искат да регистрират лично стопанство. Такса за регистрация няма и тази услуга ще бъде безплатна според новите мерки, които са изключително опростени. Следващият етап е кметовете на общини да обучат и кметовете на населени места и кметските наместници за мерките, които трябва да бъдат предприети.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button