Любопитно

Мартеници, прескачане на огън и хоро в Паскалевата къща

Деца от училище „Любен Каравелов“ научиха за обичаите и традициите на предстоящите празници – Първи март и Сирни заговезни.

Това стана в двора на Паскалевата къща в Хасково, а всичко най-интересно им беше разказано и демонстрирано от етнографите в Регионалния исторически музей Диляна Пецова и Маргарита Цветанова. Децата правиха мартенички, прескачаха огън за здраве, участваха в хамкане и играха хоро. Това стана под съпровода на гайдарския състав с ръководител Филип Филипов. Бяха им показани и традиционните чавги, които бяха сравнени с любовни есемеси, защото навремето ергените са ги изстрелвали към момите.

Събитието се организира от Превантивно-информационния център по наркотични вещества, съвместно с музея. С него стартира модулът „Пазители на историята и традициите“, който има за цел превенция на рисково поведение при подрастващите, чрез формиране на ценности за род и родина, национална идентичност, традиции и семейство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button