Остава спокойно на турската граница, охраната е засилена

Регион

Ситуацията на българо-турската граница остава спокойна, каза директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков.

Опитите за навлизане на българска територия не са повече в сравнение с предходните дни. Снощи две малки групи са се опитали да преминат – едната в района, където се събират българската, турската и гръцката граница, а другата – край свиленградски села. Те са били върнати обратно.

Граница

Haskovo.info припомня, че вчера на границата бяха изпратени сили на жандармерията, а армията е в готовност. През километър по оградата има гранични наряди, както и патрули в движение. При нужда жандармерията също обхожда пътищата в района. Щателни са проверките на ГКПП „Капитан Андреево“, но това не води до сериозно забавяне на трафика.

До ескалацията на напрежението се стигна след като 33 турски войници бяха убити в Сирия, а Анкара обяви, че пуска бежанците към Европа. Повечето от тях продължават да се насочват към турско-гръцката граница. Там ситуацията е критична – има много събрали се мигранти. Към България е по-спокойно.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов е издал заповед за привеждане в готовност на 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Съвместното командване на специалните операции, съобщават от ведомството. Това става по писмено искане на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Екипите имат готовност за оказване на съдействие на Гранична полиция при охрана на държавната граница, в случай на необходимост.

Каракачанов ще извърши наблюдение по въздух и земя на местата за евентуалното разполагане на подразделенията на Българската армия, ако тяхното участие се наложи. С него в екипа участват изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и директорът на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.